Zoek op categorie
Zoek op auteur

Menu
Nieuwe titels
Auteurs
Verwacht
Specials
Aanbiedingen
Manuscript Inzenden
Archief
Links
PDF
1 Proza arrow De zomer van 59De zomer van 59


Prijs: €19,99Jan Veenstra: De zomer van '59 (roman)

** tweede druk **

Een volksmenner op campagne in de provincie. Daarmee begint en eindigt deze roman. Voor de populistische politicus vormen de jaren ’50 een ijkpunt van waarden en normen die nodig hersteld zouden moeten worden.

Maar hoe idyllisch waren de jaren '50 nou eigenlijk? Het verhaal brengt ons naar de laatste zomer van dat decennium en wel naar het Noord, een enigszins besloten streekdorp langs de Hoogeveense Vaart. Voor de zeventienjarige Hilbrand dient de buitenwereld zich voornamelijk aan via langsvarende schepen, de uitwedstrijden van de korfbalclub en het luisteren naar muziek op de buitenlandse zenders die ze ontvangen op de tweedehands radio van zijn iets oudere kameraad Fokke. Alles lijkt overzichtelijk.

De zomer van 1959 is echter een uitzonderlijke lange en droge zomer, zo droog dat er aan het Noord een schip aan de grond loopt. Met de dochter van de schipper kantelt de tijd.Jan Veenstra schetst ons in deze debuutroman – vaak met een monkeling – het leven van een opgroeiende jongen in een afbrokkelende gemeenschap tegen het eind van de jaren ’50. Warmte, kleurrijke gebeurtenissen en ‘aparte’ dorpsfiguren, maar ook de traagte van de tijd en de verstikkende bemoeizucht. Veranderingen werpen echter hun schaduw vooruit. 1959 is het jaar op de drempel van de nieuwe tijd. Afscheid - in meerdere gedaanten - staat voor de deur.

Jan Veenstra (1951) publiceerde tot dusver verhalen, columns en theaterstukken in het Nederlands en het Drents. In 1997 won hij de SNS-literatuurprijs. Hij is getrouwd met Marga Kool, die in 2006 met Een kleine wereld een documentaire-roman over de jaren '50 publiceerde. Samen verzorgen ze optredens.

Jan Veenstra: De zomer van '59 (roman) ISBN 97890 5452 1679; 208 pagina's, € 16,90, omslag Jelmar Geertsma naar een schilderij van Gerard van de Weerd. Tweede druk november 2014.

bestel

De zomer van '59: roman over de jaren vijftig in Drenthe en de rest van Nederland.

Kijk ook op de auteurspagina over Jan Veenstra.

Zoek verder op google naar De zomer van '59 en Jan Veenstra of Het Noord HoogeveenMisschien ook iets voor u:

Liefdeknopen
Liefdeknopen
€17,50
Schaakgedichten
Schaakgedichten
€13,50
Zeuvendaagse
Zeuvendaagse
€19,00