Zoek op categorie
Zoek op auteur

Menu
Nieuwe titels
Auteurs
Verwacht
Specials
Aanbiedingen
Manuscript Inzenden
Archief
Links
PDF
4 Geschiedenis arrow Tuinstad HarenTuinstad Haren


Prijs: €19,95Joost Kingma: Tuinstad Haren; bouwlust in de jaren '30

Hoe komt het dat huizen uit de jaren ‘30 nog steeds erg populair zijn?

Deze periode markeert een nieuwe ontwikkeling in het bouwen in Nederland. Dankzij toegenomen mobiliteit (trein, tram en een enkele auto) kon een grotere groep mensen de stad verlaten en zich vestigen in nabijgelegen dorpen. Vooral die dorpen die gunstig op de zandgronden en aan de rand van bossen lagen, ontwikkelden zich in rap tempo tot woonoorden voor de rijkeren.

De ontwikkeling van het buiten wonen voor de beter gesitueerde forens nam dus in die periode een grote vlucht. Fascinerend is om te zien hoe overal gemeentebesturen daarop insprongen en plannen maakten waarin de kwaliteit van stedenbouw en architectuur hoog aangeschreven stonden.

Dit boek beschrijft exemplarisch hoe in het Groningse Haren die ontwikkeling verliep. Plattegronden, uitbreidingsplannen en foto’s van dit voorbeeld illustreren op prachtige wijze deze nog steeds populaire stroming in de bouw. Dit fraaie boek, gebonden en geheel in kleur, geeft een vlot geschreven overzicht van een boeiende en nog steeds populaire tijd.

Joost Kingma (1950) studeerde planologie aan de Universiteit Wageningen. Hij werkte bij Heidemij en Bouwfonds en is thans werkzaam als zelfstandig adviseur en publicist. Eerder verscheen van zijn hand Buiten wonen, een vergelijkbaar boek over villawijken in Driebergen (kijk daarvoor hier)

Joost Kingma: Tuinstad Haren - Bouwlust in de jaren '30; ISBN 97890 5452 184 6; 112 pagina's; gebonden in kleur; prijs € 19,95Misschien ook iets voor u:

Thuiskomst
Thuiskomst
€9,90