Zoek op categorie
Zoek op auteur

Menu
Nieuwe titels
Auteurs
Verwacht
Specials
Aanbiedingen
Manuscript Inzenden
Archief
Links
Bill Mensema PDF  | Afdrukken |  E-mail

Image

Bill Mensema kwam in 1960 ter wereld in Delfzijl als zoon van een Groninger zeeman en een verpleegkundige uit Wales. Als jongen was hij al actief als striptekenaar en redacteur van diverse kleinschalige bladen, zoals Secular, Ibn Battuta en Vera Krant. In zijn studententijd in Groningen verschenen recensies, columns, beschouwingen, pamfletten, strip- en andere verhalen van zijn hand en al snel werd hij tot eindredacteur van Verakrant gebombardeerd.
In 1981 stond hij voor het eerst op de planken als leadzanger van de door hemzelf opgerichte band Crimes of Nature, die tot ver in Zuid-Europa gehoord werd en inmiddels voorgoed in de Groninger pop-annalen is bijgeschreven.

Optreden zit hem in het bloed. Hij beklom vanaf 1982 het podium met het duo Bob & Bill, performing poets, onder meer als voorprogramma van Allan Ginsberg en op het One World Poetry Festival te Amsterdam. Bill schreef in die tijd ook enkele sketches die in het Grand Theatre en Prinsentheater in Groningen werden opgevoerd.
Samen met Klaas Koetje, Paul Lamens & Moniek Burgers maakten Bob & Bill begin jaren negentig een radioprogramma voor de Groninger stadsomroep OOG Radio. Voor dit programma schreef hij diverse hoorspelen. De meest populaire waren Het Paasverhaal & de vierdelige familiesage van Don Corleoninga uit Uithuizermeeden.

Vanaf 1993 begon Bill regelmatig naar de Verenigde Staten en later naar Australië te reizen, om nieuwe inspiratie op te doen. Hier ontstonden de eerste verhalen over zijn jeugd in Delfzijl en Appingedam.
Tegenwoordig woont hij weer in Groningen. Sinds enkele jaren treedt hij ook weer op, deze keer solo, met zijn eigen verhalen. Bijvoorbeeld tijdens Proza Proeven. Maart 2008 verscheen zijn debuutroman over zijn eerste schreden in de muziekbusiness, getiteld Doem dada. Een hoofdstuk is eerder verschenen in de bundel Groningse Nieuwe.

Van Bill Mensema verschenen tot op heden de romans Doem Dada (2008), Fietsen met Bob Dylan (2009) en Captain Liefie (2011). In juni 2013 voegen we daar zijn verzameling persoonlijke muziekverhalen aan toe: Rock 7. In 2015 verscheen zijn roman over liefde een aardbevingen:BOEM!

Kijk op zijn eigen website: www.billmensema.com of zoek verder op Google naar Bill Mensema, Doem dada en Fietsen met Bob Dylan en Captain Liefie.

Kijk hier naar een interview van Abdelkader Benali met Bill Mensema (voor het NPS-progamma Benali in Boeken 5 mei 2010

(foto Bill Mensema: Henk Veenstra / Henx Fotografie)

Volg op ons weblog het nieuws over Bill Mensema.

 
< Vorige   Volgende >