Zoek op categorie
Zoek op auteur

Menu
Nieuwe titels
Auteurs
Verwacht
Specials
Aanbiedingen
Manuscript Inzenden
Archief
Links
DaniŽl Dee PDF  | Afdrukken |  E-mail

Image

De dichter Daniël Dee (1975) debuteerde officieel in 2002 met de bundel 3D, schetsjes van onvermogen bij Uitgeverij Passage. Maar ook al voor zijn debuut was hij actief als dichter, ondermeer als eerste huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen (samen met Petra Else Jekel). Hij is daarna behoorlijk doorgestoten in de wereld van de poëzie, getuige ook de opvolger Vierendeel. Najaar 2007 keert Daniël Dee weer terug bij Uitgeverij Passage met de overtuigende bundel Koffiedik zingen. Voorjaar 2010 verscheen (een maand nadat hij vader was geworden) de vierde bundel: Monsterproof.

Daarnaast is Daniël Dee ook actief als bloemlezer. Bij Uitgeverij Passage verzorgde hij de bloemlezing Vanuit de lucht en samen met Tsead Bruinja de fameuze Kutgedichten, een jaar later opgevolgd door Klotengedichten. In 2009 stelde Dee de bloemlezing Meesterwerk samen, waarin prachtige voorbeelden van aemulatio: de jongste generatie dichters liet zich namelijk inspireren door poëzie van door hen bewonderde meesters.

Samen met Karel ten Haaf schreef Dee een boek over de vechtsport K-1. Najaar 2014 krijgt deze samenwerking een vervolg met de biografie over Peter Arts (zie het menu verwacht)

Met de verhalenbundel Vrouwen en ik eerst debuteerde Daniël Dee begin 2012 als prozaïst. Maart 2103 verscheen zijn novelle De zondige daad.

In januari 2013 werd jij voor twee jaar benoemd tot stadsdichter van Rotterdam.

Daniël Dee woont met vrouw en twee dochters in Rotterdam en werkt daar ook. Samen met Karel ten Haaf verzorgt Dee het weblog Kortsluiting.

Boekingen via SSS; meer informatie over Daniël Dee op Google of via het weblog van Daniël Dee. Kijk voor nieuw werk ook even op YouTube.

(foto Daniël Dee © Henx Fotografie & Uitgeverij Passage)

 
< Vorige   Volgende >